Hon skapar trygghet – för och tillsammans med unga

Att bygga trygga miljöer för unga kräver närvaro, tålamod, en förmåga att lyssna och att förstå det som sägs utifrån rätt kontext. Som regional projektansvarig i Östra Mellansverige har Shilan Hast en nyckelroll för att hjälpa kommuner, skolor, socialtjänst och unga själva till hållbara strukturer i jobbet att motverka rekrytering av unga till kriminalitet.

Arbetssätt utifrån de lokala förutsättningarna

I stället för att implementera färdiga standardlösningar, bygger projektet på att först förstå och sedan förstärka. Kartläggningar av aktuella lägesbilder genomförs tillsammans med kommunerna för att identifiera både resurser, behov och eventuella luckor. Finns kompetens och initiativ redan på plats, stöttar Särskild insats trygghet i att utveckla dem. Saknas något, hjälper projektet till att hitta rätt resurser eller partners – men alltid på kommunens villkor.

– Det går inte att komma som en extern organisation och göra hela grejen. Allt arbete måste utgå från och baseras på den kommunala kontexten, annars riskerar arbetet att varken bli långsiktigt eller hållbart, säger Shilan.

Hon beskriver hur olika kommuner har olika förutsättningar. Ibland finns det redan en stark förvaltning eller ett engagerat civilsamhälle att bygga på, ibland handlar det mer om att skapa något från grunden.

Ungas perspektiv får konkret genomslag

En viktig del av arbetet är att ta in ungdomars egna upplevelser av otrygghet. Genom ett lägesbildsarbete som fokuserar på barn och unga, bland annat genom workshops med årskurs 8, får unga definiera vad som känns otryggt, identifiera otrygga platser och föreslå lösningar. Utifrån lägesbildarbetet tas rekommendationer fram, som förs vidare till kommunens ansvariga och polis. Det har lett till konkreta åtgärder, till exempel riktade nattvandringar på platser som ungdomar själva pekat ut.

– Det är inte alltid ny information, men det blir ofta mer konkret. Vad det är som skaver, varför en plats upplevs som otrygg, vad som faktiskt skulle göra skillnad ur ungdomarnas perspektiv.

I en av workshopserierna lyfte elever bland annat fram bristande vuxennärvaro, ekonomisk stress och sexuell otrygghet, både i det fysiska rummet och digitalt. Det är insikter som annars riskerar att förbli osynliga i trygghetsarbetet.

Familjeakademin – en lågtröskelinsats som öppnar dörrar

En annan viktig del av arbetet är Familjeakademin. Det är en frivillig mötesplats där föräldrar bjuds in till temabaserade träffar. Där ges möjlighet att dela erfarenheter, ta del av kunskap och ställa frågor, med utrymme för samtal och stöd.

– Det är låg tröskel. Det är ingen bedömning eller utredning, utan en ingång till kommunen och socialtjänsten på föräldrarnas villkor.

Familjeakademin fungerar också som en brygga till andra insatser. Om någon förälder signalerar behov av stöd inom till exempel missbruk, arbetslöshet eller oro kring sitt barns situation, kan man koppla in rätt aktörer. Eftersom Familjeakademin utgår från de lokala förutsättningarna, ser insatsen olika ut i olika kommuner.

Viktigt med ett starkt team

En viktig framgångsfaktor för Särskild insats trygghet menar Shilan är teamets sammansättning. Kombinationen av olika bakgrunder – från polis till barnrättsfrågor, från kommunal struktur till socialt arbete – gör att gruppen kan möta många olika typer av frågor och aktörer med relevant kunskap.

– Vi har bred kompetens och god förståelse för kommunernas verklighet. Det skapar förtroende, både i det direkta mötet och i våra rekommendationer.

Hon beskriver hur teamet delar drivkraften att vilja åstadkomma förändring på riktigt. Det märks i engagemanget och tålamodet att bygga relationer, även när processer drar ut på tiden.

En flexibel struktur som gör skillnad

När Shilan blickar tillbaka på projektets första tid beskriver hon det som både intensivt och meningsfullt. Visst har det funnits stunder av frustration, men också konkreta resultat.

– När kommunen tar det som kommer fram i vårt arbete på allvar och gör något av det, då känns det verkligen. Då ser man att vi gör skillnad.